Scheiden en overstappen

Veel mensen die samenwonen of getrouwd zijn hebben gezamenlijk een zorgverzekering afgesloten. Het is namelijk wel zo praktisch als men samen dezelfde zorgverzekeraar heeft. Zo kunnen de mensen alle zaken met één zorgverzekering regelen. Deze mensen hebben dan een gezamenlijke polis. Ook kinderen staan op een gezamenlijke polis. Met een gezamenlijke polis wordt de totale premie per maand betaald. Men betaalt per polis en dus niet per persoon. Maar verder geldt wel voor beide volwassenen apart het eigen risico en de vergoedingen en dergelijke.

Wanneer men gaat scheiden moet er heel wat geregeld worden. Van een gezamenlijke polis van de zorgverzekering zullen er twee aparte polissen moeten worden gemaakt. Waar moet men opletten wat betreft de zorgverzekering als men wilt gaan scheiden? Men hoeft niet perse al gescheiden te zijn om de gezamenlijke polis op te heffen. Het geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die samenwonen en uit elkaar gaan. Bij de meeste zorgverzekeringen is het een kleine moeite om allebei een eigen polis aan te vragen. Men kan dit over het algemeen online regelen of anders moet men naar de zorgverzekeraar bellen. De wijziging gaat vaak op de eerste van de volgende maand in. Vanaf dan heeft een ieder een eigen zorgpolis. Het enige waar men op moet letten is de betaling. Let op van welke bankrekening de premie wordt afgeschreven en verander zo nodig de rekeningnummers.

Ook kinderen staan vaan op de gezamenlijke polis. Bij een echtscheiding zullen de kinderen bij één van de ouders op de zorgpolis worden bijgeschreven. Een kind mag geen twee zorgverzekeringen hebben! Over het algemeen wordt het kind bijgeschreven op de zorgpolis van de verzorgende ouder. Dit is namelijk wel zo gemakkelijk als het kind zorgkosten maakt. Ook dit kan men vaak online aangeven of telefonisch regelen. Kinderen zijn gratis meeverzekerd en er geldt voor de kinderen geen eigen risico. Ook zijn er voor kinderen ruime vergoedingen. Zo worden tandartskosten onder de 18 jaar vergoed.

Maakt het kind toch zorgkosten die niet vergoed worden, zoals de orthodontist of een eigen bijdrage voor medicijnen? Dan draait over het algemeen de verzorgende ouder daarvoor op. Wanneer men van tevoren weet dat het kind zorgkosten heeft die niet vergoed worden, kan men daar met de andere ouder al afspraken over maken wie wat betaalt.


Zorg vergelijken


Contact

Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon
Kiesgoed is onderdeel van Heilbron | disclaimer | dienstverlening